A MicroCoin születése

A microcoin.hu-n el lehet olvasni a MicroCoin történetét, azonban van egy sokkal személyesebb aspektusa is a dolognak, amiről nem szokás beszélni. Miért is indult el a MicroCoin és hogyan lett az ami?

Történt 2017 végén, hogy az egyik volt kollégámmal, aki barátom is egyben, nézegettük a kriptovalutákat. Leginkább a kicsi, a félholt állapotban lévők voltak érdekesek. Volt egy, amely market capja kerek $14 volt. Azon poénkodtunk, hogy még kéne venni az egészet. Sajnos nem sikerült, nem találtunk olyan tőzsdét, amelyen jelen lett volna. Bosszantott a dolog, majd mondtam, hogy a fene vinné el, nem is olyan nagy dolog egy saját coint elindítani… A barátom kapott is az alkalmon és egyből mondta poénból, hogy na, egy hónap és kijön a MicroCoin. 🙂

Miért MicroCoin? Nem titok, hogy én vagyok a MicroByte Informatika tulajdonosa. Abban az időben mindent micro előtaggal neveztem el és ezt a kolléga is tudta. Ezt persze nem lehet hivatalosan mondani, a hivatalos verzió szerint a coin kifejezetten alkalmas mikrofizetésekre, ezért MicroCoin a neve. 😉

Aztán az történt, hogy kihívásnak vettem a felvetést. Nem maradhattam ez után szégyenben, hogy mégsem indítom el a saját coinomat. Ezt persze a kollégának nem mondtam. Kutatás kezdődött, találnom kellett egy olyan létező kriptovalutát, amely jó alapot ad a MicroCoinnak. Persze klónozhattam volna a litecoint, vagy kidobhattam volna egy tokent, de, ha már csináljuk, akkor legyen jó és csináljuk rendesen. Sok sok keresgélés után rátaláltam a PascalCoinra. Nagyon jó alapnak tűnt, csupán egy probléma volt vele: pascalban íródott. Ez nem gond, ha az ember nem utálja azt a nyelvet, de én utálom. 🙂

Semmi gond, túltettem magam rajta, végülis évekig dolgoztam vele, kibírom. Hamarosan megszületett a MicroCoin 1.0.0 verziója. A kollégának nagyon tetszett és rengeteget segített tesztelésében. Stabil lett és használható.

Úgy gondoltam, hogy január 2-án nyilvánosságra is hozom, azonban történt valami amire nem számítottam. Megjelent egy halom cikk, amely szerint márciusban indul az első magyar kriptovaluta, a korona, amit a Csíki sör és Bustya Attila indít el. Erre muszáj volt reagálni, így fel is vettem a kapcsolatot a sajtóval. Nem telt bele egy-két nap, telefonon interjút adtam a Világgazdaság kedves újságírójának és megjelentek az első cikkek a MicroCoinról. Igen ám, de még nem volt január, az emberek pedig rátaláltak a coinra, elkezdték bányászni, gyakorlatilag elszabadult a MicroCoin, még az előtt, hogy szerettem volna.

Itt a magyar Bitcoin | Világgazdaság

Úgy tűnik, mégsem a Csíki Sörről ismert Lénárd András székely koronája lesz a térség első kriptovalutája, hanem a MicroCoin, amelyet egy magyar programozó fejlesztett az elmúlt hetekben. „A magyar kriptopénzt már most is lehet bányászni, a hivatalos rajt azonban január 2-án lesz” – mondja Németh Péter, a MicroCoin megalkotója.

Ezután jöttek az izgalmas dolgok. Fejleszteni könnyű, de kiállni 20-40-100 ember elé és beszélni róla, hát az nem az. Az első meetupot január 27-én tartottuk. Nagyon izgalmas volt. Életem első nyilvános előadását tartottam meg. Sikerült, nem volt profi, de sikerült. Utána jöttek sorba az előadások, Mensa, Nemzetközi blokklánc konferencia, stb. Mind egyre jobb lett és én is egyre jobban éreztem magam a szerepben. Persze nem csak promóció volt, azért a fejlesztés sem állt meg. Eleinte leginkább hibákat kellett javítani, majd jöttek az új dolgok. Minden előadáson sikerült valami újat bemutatni. Ezekről nem írnék sokat, le vannak írva több helyen.

Első MicroCoin MeetUp

A sok előadás, oktatás, felkérés azonban mégis rossz hatással volt a fejlesztésre. Túl sok energiát vett el és nem maradt elég idő a lényegre, hogy a MicroCoinnal törődjek. Így szépen megszüntettem ezeket és újra a MicroCoin fejlesztésére kezdtem összpontosítani.

Jöttek persze befektetők is… Volt aki a nagy Amerikából jött és törve beszélte a magyart, hatalmas ötletei voltak és fejlesztő kellett volna neki aki kivitelezi mindezt, amikor szóba jött, hogy ezért fizetni is kellene, akkor nyomtalanul eltűnt. Volt aki a frankfurti tőzsdére akarta bevezetni a MicroCoin-t, míg más úgy gondolta, hogy a MicroCoin átnevezhető a saját márkájára. Hát ez a komolyság jellemzi a magyar befektetőket. Egy nagy vicc az egész, csak az ember idejét rabolják.

És most, kb. egy év után hol tartunk? Van egy nagyon szuper kis közösségünk. Van egy szuper coinunk ami már most több területen kiválóan megállja a helyét és a profitorientált coinokat is képes megszégyeníteni az új funkcióival. És ami a legfontosabb, a fejlesztés nem áll meg. Folyamatosan törekszünk, hogy a MicroCoin még jobb, még szuperebb legyen.

Az elmúlt egy évben sok dolog történt, voltunk tőzsdén, lepattant sok simlis befektető, voltak nehéz helyzetek, volt amikor perelni akartak minket, de itt vagyunk, és itt is leszünk. Azóta sok projekt indult el, köztük sok magyar is, és sok el is bukott. Mi mégis itt maradtunk és élünk. Ennek pedig egyszerű oka van. Nem a haszonért csináljuk, hanem szenvedélyből. Ha alapítasz egy vállalkozást ott a profit a lényeg és, ha veszteséges, akkor természetes, hogy bezárod. A szenvedély, a kedv azonban nem ilyen. Az nehezebben fogy el. Ezért sem bánom, hogy nem lettek befektetők. Utána már üzleti téren is meg kellett volna felelni és lehet, hogy meg kellett volna szűnni, ha azt kívánja az üzleti érdek. Ahogy az egyik, a magyar kripto közösségben elismert barátom mondta: A MicroCoin egy kincs, amire vigyázni kell és dédelgetni, nem szabad megpróbálni profitot csinálni belőle, mert az megölné.

Szólj hozzá és MicroCoinnal jutalmazunk! Nézd meg mennyi MicroCoint gyűjtöttél eddig az oldalon!

4 hozzászólás a(z) "A MicroCoin születése" bejegyzéshez

  1. Szuper Cikk,

    Jó megtudni mi is vezetett a MicroCoin születésélhez!

    És köszönöm a MicroCoin-okat a hozzáoszlásért 😉

  2. Zseniális 🙂
    Az igazi történet a hivatalos történet mögött, talán ez jobban megfoghatóvá teszi az egyes projekteket, kezdeményezéseket, mint oldalszám sorolni a száraz tényeket.

  3. Szuper cikk! Jó volt olvasni hogy ilyen őszintén leírtad a Microcoin történetét, nem csak a szokásos marketing maszlagot.

A hozzászólások le vannak zárva