Múlt, jelen, jövő

A közösség ötleteinek hála a MicroCoin folyamatosan tud fejlődni. Mindent megteszük azért, hogy minél jobban használjható pénztárcát és minél inkább használható protokollt állítsunk össze. Hamarosan stabil lesz az új walletünk amely már átláthatóbb és szebb felületet ad a felhasználók kezébe.

Sajnos ezt nem minden esetben sikerül megvalósítani, ugyanis a lazarus nem teljesen kompatibilis a Delphivel, míg ahhoz, hogy delphiből linuxra tudjunk fordítani szükség van egy Enterprise verzióra ami több, mint 4000 eurós költséget jelentene, plusz még a GUI pack, hogy ne csak konzolos app legyen belőle még majdnem $400, így ez túl sok egy non profit projekt számára. Így együtt kell élnünk a linux miatt a Lazarus limitációival.

A jövőben több új funkció is megvalósításra kerül, a fontosabbak:

Alszámlák kezelése

Egy-egy számlához lehet majd alszámlákat generálni. Ezek az alszámlák a fő számla egyenlegéből tudnak majd költeni és a fő számla tulajdonosa határozhatja meg a limiteket. Ez nagyon hasznos funkció lehet többek között tőzsdéknek, szülőknek, vagy épp mobil / kártyás fizetésekhez.

Adatok tárolása a számlákhoz

Egy-egy számla tárolhat adatokat, amelyek bizonyos szabályok szerint lekérhetőek. Így pl. megoldható akár az is, hogy egy számla pl. egy komplett honlap kódját, vagy egy torrent fájlt tároljon. Így létre tudunk hozni egy decentralizált tároló hálózatot, vagy másnéven egy decentralizált webet. Viszont a jövőben a számlához azt is meg tudjuk majd határozni, hogy ehhez az adathoz hogyan lehet hozzáférni, így lehetőség lesz fizetős tartalom elhelyezésére is. Az ihletet Deybacsi ethereum alapú megoldása adta: https://www.eternity.ws

Számla scriptek

Hasonló funkció lesz, mint a smart contract, csak valamivel másabb. A számlákhoz programkódokat tudunk rendelni amik adott esemény hatására (pl. egy utalás) lefutnak. Ezzel tudjuk szabályozni a számlák működését és egy egyszerű smart contract szerű működést is létre tudunk hozni.

Tokenek

Lehetőség lesz tokenek kibocsátására a számlákon. A működés nagyon hasonló lesz, mint a stellar esetében.

Technikai oldalról sem maradunk majd újdonságok nélkül, a változások:

Gyorsítás, kicsinyítés

Megváltozik az adatok tárolásának a módja. Jelenleg flat fájlokban kezelünk minden adatot. Ez lassú, nehézkes és sok hibalehetőséget hordoz magában. Ezt le fogjuk cserélni egy normális tároló motorra, így sebességet, stabilitást és kisebb kódot nyerünk. Továbbá nem kell majd mindent memóriában cachelni, így a memóriahasználat is le tud csökkenni.

Teljes REST API

A Rider bővítése folytatódik, a cél, hogy a teljes funcionalitás elérhető legyen apin keresztül. Továbbá a wallet és a daemon beépített REST interface-t fog kapni a JSON-RPC mellé.

P2P Protokoll optimalizálás

A P2P protokoll a jövőben egyszerűsödni fog. Jelenleg feleslegesen bonyolult, így itt sebsséget és sávszélességet tudunk nyerni. Továbbá a TCP mellett UDP protokoll használata van tervben, így szinte bárki lehet szerver.

Szolgáltatások

Windows esetén most nincs kiadva működő szervíz. Ezen a következő kiadás segíteni fog és egy installálható windows service is része lesz a csomagnak. Így pl. windows szervereken nem lesz szükség a GUI-s wallet futtatására.

Mobilitás

Mobilok terén is lesznek újdonságok. A jelenlegi Android wallet sajnos erős hiányosságokkal küzd. Helyette egy teljesen új pénztárca lesz fejlesztve amely megtartja a felhasználóbarát mivoltát, de több funkciót fog tartalmazni.

Ezek mellett természetesen még nagyon sok kisebb-nagyobb fejlesztés van folyamatban. Ha kíváncsi vagy, segíteni szeretnél csatlakozz hozzánk Discordon, vagy nézz be a Github repóinkba!